Minerálkový večerní raut
Úkolu, najít malou
hospůdku, a domluvit setkání na minerálkovém posezení na protest proti ženám
v hospodě u piva, se tentokrát ujal fotograf Chudoba s drogistou
Boučkem.
Obešli postupně Manifesto
Market, moderní street food a kulturní zónu na Florenci, Cocovan boho karavan
na Střeleckém ostrově, kde nabízejí skvělou kávu, wafle, limonády, restauraci Podolka
s terasou v Podolí, kde se pokocháš krásným výhledem na plynoucí řeku Vltavu a
Císařskou louku, kavárnu Čekárna na
Výtoni, kde mají krásný vnitroblok se zelení a moc příjemně se tam sedí.
Nakonec, aby to bylo
stylové, když jde o nealkoholické posezení, vybrali veganskou restauraci U
červené řepy, nedaleko Petřínského areálu. Chtěli zkusit něco pro ně něco nepřirozeného,
nedoporučeného, nevyzkoušeného, proti jejich zvyklostem. Něco pro zdraví, přirozený
přírodní materiál.
„To je dobře, že je to
tak zastrčený, pochválil si výběr Chudoba, „alespoň nebudeme mít komplex
méněcennosti, protože budeme bez piva.“
Na zahrádce, krásně
vyplněné vzrostlými keři albízie, blýskavky a borovic a pestrými trvalkovými
rabaty bylo opravdu příjemné prostředí, vroubené světelnými girlandami.
V zadní části před pergolou sedělo několik hostů.
Samozřejmě, že se
vyskytly i námitky, které rozšiřoval doktor Kárný, známý diabetik:
„Pánové,
dovedete si nás představit při jemně perlivé Magnesií? Nebo Mattonce?
Strašná představa, to je
jako kdyby chudí ševci pletli svetry pro nudisty, něco nepředstavitelného, něco
jako dieta naruby. To je přímo smrtelný hřích!
Pomysleli jste na to, že budeme vypadat jako debilové, nebo alkoholici v
léčení na vycházce z ústavu?“
S velkou odezvou se
nesetkal. Naopak byl nápad přijat se zvědavostí, jak to s jejich popíjením
dopadne. Obsadili stůl, vedle zahradní kašny, do čela připravili židli pro
předsedu, a praporečník Chudoba postavil jejich vlajku na půl žerdi. Důkaz
jejich oběti k pivním tradicím.
Všichni byli překvapení
příchodem vrchního s poháry na tácu.
„Pánové, jste u nás
vítáni a přijměte náš „Welcom drink“!
Vytvořila se úžasná
příjemná atmosféra. Nikdo nečekal přípitek s Crodino. Tento tradiční
nealkoholický aperitiv je osvěžující a lehký. Má jemnou hořkou chuť a je
ideální pro přivítání hostů. Tato chuť je výsledkem italské tradiční receptury
bylinných extraktů a destilátů, pečlivě vybraných rostlinných a ovocných kousků.
S širokými úsměvy si
přiťukli a sborově provolali: „Děkujeme šéfe! Jen dál!“ Někteří hosté kolem
pokývali hlavou, jako by rozuměli, co to znamená.
„Po téhle ambrózii nebo
nektaru chcete pít Magnesii?“ rozhlédl se doktor Kárný po ostatních, „otřásám
se od svěrače až po hlasivky. Jen to vidím a mám husí kůži jak neštovice.“
„Pánové, nezlobte se na
mně, ale byl jsem již na několika rautech a bylo to náročný,“ nedal pokoj školní
inspektor Hanák, „takovej raut má bejt vyváženej, má nabídnout jídla
z teplé i studené kuchyně. Třeba tradiční maďarský vepřový guláš, řízečky,
žebírka, krkovička, kolena, pečenou vepřovou kýtu, nebo třeba pošírovaného
norského lososa.“
„To jste úplně vedle,“
chtěl ho přerušit redaktor Kolda. Hanák se zastavit nedal.
„Ve studený kuchyni je
nejlepší roastbeefový sandwich v chlebu, nebo mini Burgry s trhaným
masem, kachním prsíčkem, tatarák s chlebovým chipsem.“
„Vždyť jsme ve veganským
podniku,“ pokračoval Kolda ve snaze Hanáka zarazit. Kdepak, Hanák jel dál.
„Heleďte, chutné saláty,
pomazánky, obložená prkýnka sýrů a extra uzenin.“
Osamělé protesty inspektora
Hanáka a odmítání pokračovat neuspěly. Zvědavost zvítězila. Všichni se začetli
do jídelního lístku, v němž je překvapily pro ně naprosto neznámé názvy.
Aby akci podpořil, slíbil redaktor Kolda reportáž do časopisu Včelař s
jmenovitou publikací na webu a fotografiemi všech členů klubu.
Rozvinula se na jejich
zvyklosti podivná debata. Kolem stolu
šla postupně slova naděje. Snad to pro jednou vydržíme ve zdraví. Doubek musel
slíbit, že poslední minerální doušek bude napěněná plznička. Jak to zařídit, Doubek
nevěděl, byl to problém.
„Jde o to, jestli je lepší
pít vodu s bublinkami, anebo bez nich,“ rozvinul debatu doktor Kárný, „hygienici
a někteří felčaři se prý domnívají, že výhodnější je voda bez bublinek, protože
bublinky dělají ve vodě kysličník. Když se voda bublinkami naplní moc, a my to
vypijeme, překrví se nám žaludek. Pozor na to.“
„Kolik kysličníku může
mít v sobě jedna jemně perlivá bublinka?“ nedočkavě se zeptal pan Váša. Na to
se všichni zasmáli a překvapivému dotazu věnovali místo odpovědi jen údiv.
Naštěstí přerušil úvahu o
bublince vrchní, který přišel plnit jejich přání a nabídl několik
nealkoholických nápojů. Dívali se na něho jakýmsi zoufalým pohledem, protože si
nikdo nebyl jistý, jestli to, co si vybere mu bude také chutnat.
U nápojů to bylo jasné.
Jednoznačně zvítězila v prvním kole Magnezia jemně perlivá. U jídel to tak
jasné nebylo. Vrchní trpělivě vysvětloval, co jednotlivé názvy znamenají,
dokonce nabídl katalog barevných fotografií nabízených jídel. Samozřejmě
všechno vychválil a ujistil pány, že už nikdy více nebudou žádat staročeskou
kuchyni, sice dobrou, ale nezdravou.
Příliš dlouho nevybírali.
Doubek vybízel, aby nezdržovali a nechali si poradit vrchním. Takže se to
rozjelo. Jako předkrm dostali všichni pikantní salátek z fermentované
zeleniny s žitným chlebem. Doubek s Boučkem si dali houbové rizoto na
bílém víně s tempehem, shitake, žampiony a parmezánem. Jen se jim oči
zakroutily. Kárný s Chudobou a Koldou objednali salát s rozpečeným
kozím sýrem, chery rajčátky, hronovým vínem, rukolou a brusinkovým sirupem.
Tvářili se přitom, že jde o pokus je otrávit.
Hanák s Vášou se
dost dlouho rozmýšleli, takže jim vrchní doporučil pórkové kari s veggie
kuličkami. Jen smutně pokývali hlavou na souhlas, při zmínce o veggie kuličkách
jen vzdychli. Kdyby jim někdo našeptal, že jsou to dietní býčí koule, tak by
tomu věřili.
Mezitím servírka
přinášela každému láhev jemně perlivé Magnézie s broušenými sklenicemi a
vedle vlajky na půl žerdi rozsvítila sklenici se svíčkou.
Cítili se spokojeně a
příjemně. Jen někteří stále mysleli na varování před následky užívání
kysličníku v bublinkách. Všem obavy ještě ke všemu zvýšil doktor Kárný,
který si nenechal pro sebe zkušenosti ze svých pobytů ve Františkových lázních.
„Víte, kysličník uhličitý totiž zvyšuje vylučování
žaludečních šťáv a zrychluje průchod potravy žaludkem i trávicím ústrojím. Plyn
může v žaludku vyvolat nepříjemný tlaky. Při nich se některým lidem napne
žaludek a tím vznikne tlak na bránici, který někdy vyvolá svíravý pocit na
hrudi, mírnou poruchu srdečního rytmu, problémy s dechem a z toho vyplývající
pocit úzkosti,“ vysvětloval podrobně.
„Doktore,“ snažil se ho
přerušit Kolda, „vy nás lekáte!“
„Ale ne, jen přibližuju
účinky. Projevy jsou nepříjemné jen pro lidi s nemocným srdcem. Stačí si
odříhnout a zbavit se přebytečných plynů.“
„Prdnout asi nestačí,
viďte doktore,“ poznamenal pan Váša.
Odpovědi se nedočkal.
Všichni dostali svá jídla, která
podrobili nejdříve vizuální prohlídce a opatrnému ochutnávání. Jedli
s chutí a skutečně zapíjeli čerstvou jemně perlivou Magnézií.
Chvílemi pokračoval mezi
jednotlivými doušky i doktor Kárný:
„Podívejte se, kysličník
uhličitý je v normálních koncentracích pro tělo neškodný. Ovšem při vyšších
koncentracích může způsobit i otravu. Lehčí otravy se projevují bolestmi hlavy,
bušením krve v hlavě, tlakem na prsou a závratěmi. Při těžších otravách může
dojít k mdlobám, slabosti a zvýšení tělesné teploty.“
„Ježíšmarjá doktore už
přestaňte,“ žadonil inspektor Hanák, „mně konečně začaly ty veggie kuličky
chutnat a vy mně sugerujete tlak na prsou. Už toho nechte a jezte radši ty své
kozí sejry.
Ke cti malostranských
hospodářů je nutno připsat, že objednaná veganská jídla všichni snědli, při
hojném zapíjení jemně perlivou Magnezií.
Vrchní byl také spokojen
a nabídl pánům jako digestiv mandlový nealkoholický koktejl. Způsobil tím velké
rozpaky, protože na něco takového nebyl nikdo z nich zvyklý. Když se
dozvěděli, že jde o mandlový sirup s perlivou vodou, citronovou kůrou a lístky
bazalky, včetně drceného ledu a plátkem okurky, souhlasili všichni.
„Něco vám pánové řeknu,“
ozval se diabetik doktor Kárný, „ne, že bych furt rebeloval, ale to co se
s námi tady děje, to je něco nepřestavitelného. Vždyť my tady zahazujeme
naši hrdost a čest. Dobrovolně si žaludky plníme kysličníkem uhličitým, pijeme
sladký koktejly a ředíme se jemně perlivou Magnézií. Jíme zeleninu na všechny
způsoby. To je zkouška odvahy, tohle vydržet.“
„Já myslím, že dnešní
setkání je pro nás užitečné,“ prohlásil rozšafně inženýr Doubek, „vyzkoušeli
jsme si pití nealkoholické, zdravé minerální jemně perlivé vody a nebudeme mít
za zlé, že i ženy přišly na to, že není nic lepšího než zahodit morální zábrany
a zajít do hospody na pivo. Tím současně naznačuji, že tu druhou láhev Magnézie
již nedopiju.“
„Pánové já také končím,“
rezolutně prohlásil doktor Kárný, „jasně cítím, že mi bobtnají mozkové buňky a
cítím se nafoukle. Může kysličník uhličitý člověka nadnášet? Kdo na tenhle
otřesný nápad vlastně přišel? Pivo se snad pije od stvoření světa, né!“
„Pane doktore,“ ustrašeně
s zeptal Chudoba, „vy tedy říkáte, že když se pije příliš mnoho vody, může
dojít k otravě vodou, intoxikaci nebo k narušení mozku. Tedy, když je v mozkových
buňkách příliš mnoho vody začínají bobtnat?“
„Jó, to teda jó! Když
buňky v mozku otečou, způsobí tlak v mozku. Člověk pak může být zmatený, ospalý
a bolet ho hlava.“
„Pánové, to je šílený, já
myslel, že běhám na WC častěji po pivu, to jsem se mýlil,“ omlouval se pan
Váša, „po těch bublinkách to mám jako štafetu. Doporučil bych pití minerálky
pro trénink na krátký běhy. To se nezastavíte. Pardón, už musím zase běžet.“
V tom rozrušení to
vzal na druhou stranu ke vchodu, místo k pergole v zadní části
zahrady. Ve chvilce upaloval kolem na správnou malou stranu, jen se za ním
prášilo. Ostatní mu za jeho výkon uznale zatleskali. Kupodivu se přidali i
někteří hosté.
„Jestlipak víte pánové,“
přidal se po uklidnění situace fotograf Chudoba, „že když jsem šmejdil po
originálních místech v okolí, objevil jsem místní minerální prameny. Na
Nebozízku jsou štoly pod lanovkou, které jsou z asanace roku 1985. Voda
z nich teče do Čertovky. Další jsou u Strahovského kláštera poblíž odtud. Samozřejmě
ty pramínky, jako třeba Petřínka a Peklo, zkoušet nebudeme.“
„To tedy nebudeme,“
horlivě přisvědčil rebelant doktor Kárný, „držme se raději doporučeného
množství, abychom nevlítli do extrémů. V lázních nám říkali, že dospělý člověk
by měl denně přijmout 30 až 45 mililitrů tekutin na kilogram své váhy.“
„Kolik mililitrů to dělá
vám?“ zeptal se Chudoby provokativně drogista Bouček.
„Teď vám to po tom
rozpečeným kozím sejru neřeknu,“ bránil se Chudoba, ale doma si to spočítám.“
„Já uznávám, že pití
minerálek má svůj význam,“ přiznal i drogista Bouček, „pití minerálek jako
součást terapie, to je dlouhá historie. Traduje se to přece už od antiky, Řecko,
Řím. Mám v krámě taky několik druhů. Některé jsou vhodné pro
každodenní pití, jiné jen nárazově nebo v lázních.“
„Taky si myslím, že je
lepší pít je v menších dávkách
několikrát denně,“ přidal svůj rozum pan Váša, „je to skutečně lepší, než celý
den nepít a pak se nalejt litrem vody naráz.“
Pánové si dokázali, že pro
správné fungování lidského organismu jsou tekutiny nezbytné. Vědí, že mají
dodržovat pitný režim, co ale když jim obyčejná voda nechutná a násilím do sebe
nalijí sotva dvě sklenky denně? Než nepít vůbec, je lepší dopřát si klidně několik
sklenic plzničky. Po této veganské zkušenosti zjistili, že tudy pro ně cesta
nevede.
Žádné komentáře:
Okomentovat